Słysząc hasło dieta bezglutenowa od razu jesteśmy pełni obaw i niepokoju. To całkowicie normalne i zdrowe zjawisko. Wszyscy boimy się nowości, musimy je oswoić, przyzwyczaić się. Tym bardziej, że dieta bezglutenowa, mimo że niełatwa, z pewnością nam się odwdzięczy.

Dieta bezglutenowa – co to właściwie jest?

Dieta bezglutenowa to inny sposób odżywiania. Całkowicie wykreślamy ze swojego jadłospisu gluten, który możemy znaleźć nie tylko w produktach naturalnych, ale i przetworzonych. Od tego momentu musimy zacząć jeszcze bardziej uważać na to, co jemy. Gluten to zarówno białka gluteiny, jak i gliadyny, którą znaleźć możemy w życie, pszenicy i jęczmieniu.

Dietę bezglutenową stosuje się często w przypadki celiakii, alergii na gluten czy chorób autoimmunologicznych. Coraz więcej osób w naszym otoczeniu musi zmienić dietę właśnie przez różne schorzenia.

Książki o diecie bezglutenowej

Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy… Weroniki Madejskiej to istne kompendium wiedzy o diecie bezglutenowej. Autorka wskazuje, jak za pomocą diety móc wrócić do normalnego i zdrowego życia. Bezglutenowe może być smaczne – to chyba najważniejsza myśl tej książki. Autorka popularnego bloga opisuje swoją drogę od momentu, gdy musiała odstawić gluten i dodaje sił w walce z glutenem w pożywieniu. Dodatkowym smaczkiem książki są przepisy wegetariańskie, co pomoże wielu osobom odnaleźć się w świecie bez glutenu.

Dieta bezglutenowa jest również tematem przewodnim książki Dania bez pszenicy w 30 minut. William Davis udowadnia, że można prosto

i szybko gotować pyszne i smaczne dania. Wiedza znanego kardiologa uświadamia nam, że od lat jemy przetworzone, zmodyfikowane zboża, które nam po prostu szkodzą, zamiast leczyć i wspomagać działanie naszego organizmu. Organizm szybko zaczyna się buntować przeciw takiemu traktowaniu. Usunięcie pszenicy z diety sprawia, że szybciej zdrowiejemy i wiele schorzeń po prostu mija. Przepisy zamieszczone w tej książce pomagają odnaleźć się w tym świecie.

Pysznie bez glutenu to kolejna propozycja. Autorka, Grażyna Bober-Bruijn, za pomocą pięknych zdjęć i prostych przepisów, ukazuje piękno zdrowego odżywiania. Bez glutenu nie musi być wcale gorzej! Przepisy dobrano w taki sposób, aby były smaczne i nadały się na rodzinne obiady. Stosując wskazówki autorki różnica nie będzie tak odczuwalna.

Mnogość książek o diecie bezglutenowej pozwala sądzić, że już wkrótce ten temat nie będzie takim tabu, jak niegdyś. Chorzy na celiakię czy inne schorzenia z pewnością docenią każdą z tych pozycji, wyszukując w nich coś ciekawego i dla nich użytecznego. Zwłaszcza prostota i łatwo dostępne składniki są dużym plusem tych książek.